Eetproblemen

Maak jij je zorgen over je uiterlijk en je gewicht? Ben je een dieet gaan volgen?Je bent niet de enige. Veel jongeren hebben problemen met het eten. Soms neemt het een extreme vorm aan. Je bent dan heel veel bezig met je gewicht, je uiterlijk en je eetprobleem. Het eten of juis niet- eten beheerst je hele leven. Als dat zo is, dan kan er sprake zijn van een eetstoornis.

Eetstoornissen

Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen. Jongeren met een eetstoornis hebben daar veel last van in hun dagelijks leven. Zij zijn er continu mee bezig. Sommige jongeren met een eetstoornis zijn alleen maar gericht op afvallen en gebruiken allerlei middelen om dit te bereiken. Andere overeten zichzelf. Er zijn verschillende soorten eetproblemen. De bekendste zijn Annorexia Nervosa en Boulimia Nervosa. Deze aandoeningen kunnen je lichaam verzwakken. Heb je problemen met eten? Vermoed je dat er meer aan de hand is? Wacht dan niet af. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt om verandering te brengen in je situatie.

Praat erover

Het is belangrijk om met je omgeving over je eetprobleem te praten. Dit kan met iemand uit je familie of vriendenkring, het Startpunt of het jongerenwerk zijn. Zij kunnen je eventueel helpen als je het moeilijk vindt om de stap te zetten om naar de huisarts te gaan.

Hulp

De stap naar de huisarts is namelijk erg belangrijk. De huisarts moet namelijk inschatten hoe ernstig het is. De huisarts bekijkt samen met jou welke hulp voor jou het beste is. Er zijn verschillende hulpmogelijkheden. Misschien kan een therapie helpen? Bij een therapie leer je een nieuwe manier van eetgedrag aan. De hulp wordt vaak geboden door een therapeut die veel kennis heeft van eetstoornissen. Soms hebben die therapeuten een eigen praktijk of werken ze vanuit een instelling.

 

 

 

Zoeken