Sexuele gezondheid

Misschien ben jij verliefd op iemand, die jou ook heel leuk vindt? Je krijgt verkering en van het één komt het ander. Knuffelen, zoenen, seks, het hoort allemaal bij het hebben van een relatie. Ook  'nee' zeggen als je niet verder wilt gaan of ergens nog niet aan toe bent, hoort daarbij. Je moet elkaars grens hierin accepteren. Het is belangrijk dat je goed voelt, wat je zelf wilt en geen dingen doet waar je niet achter staat. Als je jezelf kunt zijn, geniet je het meest van je relatie. Vrij alleen met elkaar als jullie je er allebei prettig bij voelen, en de één zich niet gedwongen voelt door de ander.

Veilig vrijen

Veilig vrijen is belangrijk. Daarmee voorkom je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschap. Het gebruik van een condoom is de enige manier om je tegen een soa’s te beschermen. Als een jongen en meisje met elkaar vrijen, dan kunnen ze naast het gebruik van een condooom het beste ook nog andere anticonceptiemiddel gebruiken. Hiermee voorkom je een ongeplande zwangerschap. Als je namelijk alleen een condoom gebruikt, is het risico dat je zwanger raakt groter.

Gebruik van een condoom

Het is belangrijk dat je weet hoe je een condoom goed gebruikt. Bijna alle ongelukken met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Zorg daarom dat je weet hoe je een condoom goed gebruikt.

Grenzen stellen

Seksueel geweld is wanneer iemand seksuele handelingen bij jou doet, terwijl jij dat niet wilt. Het kan ook zijn dat je gedwongen wordt om iets te doen. De eerste stap is 'nee' zeggen als zoiets gebeurt. Maar soms lukt dat niet, of de ander luistert niet. Dan gaat iemand over je grens. De dader is schuldig. Je kunt je misschien vernederd, vies, machteloos en ongelukkig voelen over wat er is gebeurd. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in), of met iemand van school. Je kunt ook praten met je huisarts, of stel je vraag via jouwggd

Laat je onderzoeken

Als je verkracht bent, ook als het anale of orale seks is, is het goed om je te laten onderzoeken door een arts. Misschien heb je een soa of andere lichamelijke beschadigingen.

Aangifte doen

Seksueel geweld is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dit kan je ook helpen om de gebeurtenis te verwerken. Doe het alleen als je er klaar voor bent. Misschien vind je het moeilijk om aangifte te doen. Bedenk, dat als je het wel doet, je daarmee misschien kunt voorkomen dat de dader andere slachtoffers maakt.

 

 

 

Zoeken